Abessinialaiskissan esivanhemmat elivät todennäköisesti jo tuhansia vuosia sitten Niilin laaksossa. Abessinialainen on edelleen samantyyppinen kuin muinaisten egyptiläisten palvomat kissat, joiden muumioita ja patsaita on löydetty Egyptistä.

1860-luvun loppupuolella Abessinian sodasta palanneet englantilaiset sotilaat toivat näitä kissoja mukanaan kotimaahansa. Rotu hyväksyttiin GCCF:ssä Englannissa vuonna 1882. Sieltä abessinialaisrotu levisi hitaasti muualle Eurooppaan sekä Amerikkaan ja Australiaan. Suomeen ensimmäiset abessinialaiskissat tuotiin 1961 Keväällä 1966 syntyivät ensimmäiset suomalaiset abessinialaispentueet Mount Badger ja av Firousi – kasvattajanimillä.

Abessinialainen on keskikokoinen kissa, jonka vartalo on elegantti, notkea ja jäntevä ilman vähäisintäkään rotevuutta. Olemuksessa on pyritty säilyttämään luonnollisen tasapainoinen kissamaisuus ja karttamaan monille roduille ominaisia ylikorostettuja piirteitä. Abessinialaisen pää on muodoltaan pehmeän kiilamainen, suurehkot ja mielellään tupsupäiset korvat antavat kissalle valppaan ulkonäön. Silmät ovat mantelinmuotoiset, ”meikatut”, ilmeikkäät ja loistavan väriset, sallitun värin vaihdellessa vihreästä pähkinänruskeaan ja meripihkanväriseen.

Rodun erikoistuntomerkki on lyhyt, vartalonmyötäinen ja hienolaatuinen ticking-turkki, jossa jokainen selkäpuolen karva on 2-3 kertaan mustan tai tummanruskean poikkijuovittama pohjavärin ollessa riistanvärisellä abylla punaoranssi. Hännäpää, polkuanturat, ”saappaat” ja korvatupsut ovat tickingin väriä eli riistanvärisellä mustat. Abessinialaisen alkuperäinen väri on riistanvärinen ja muita hyväksyttyjä värimuunnoksia ovat punainen, sininen ja beige-fawn sekä näiden hopeamuunnokset. Abyn turkki on hyvin helppohoitoinen ja yleensä kissa huolehtii itse sen hoidosta.

Luonteeltaan abessinialaiskissa on eloisa, leikkisä, kekseliäs, villi, salaperäinen ja arvokas. Mielialastaan riippuen se saattaa istua mietteliään luokse-pääsemättömänä tarkkaillen ympäristöään jostain korkealta tai leikkiä mielikuvituksekkaita leikkejä. Se on utelias ja oppivainen osallistuen kaikkiin kodin puuhiin. Abessinialaisen ääni on pehmeä ja miellyttävä kuten sen koko olemus. Aby on rakastettava, lempeä ja omistajaansa rajattomasti kiintyvä kissa, joka osoittaa rakkautensa monin viehättävin tavoin. Monet abyt osallistuvat perheen automatkoihin ja nauttivat kesäisin veneilystä ja mökkielämästä.